“DE Master Blenders rekt betalingstermijn ver op”, zo luidde de kop van het FD onlangs. Er zijn een aantal grote ondernemingen in Nederland die hun macht misbruiken door betalingstermijnen te hanteren van 90 tot wel 200! dagen. De dupe is vaak een bestaande veel kleinere MKB onderneming die moet kiezen tussen wel of geen order.
Wij snappen het wel. Structureel langere betaaltermijnen levert direct cash op die je niet bij een bank hoeft te lenen. Dat is in deze tijd wel wat waard. Maar je geeft ook wat op. Bijvoorbeeld een duurzame relatie met je leveranciers of een betalingskorting indien wel snel wordt betaald. Ook is het maar zeer de vraag of de betreffende bedrijfskolom hiermee het beste is gediend op langere termijn.
Elk commercieel bedrijf streeft naar het maximaliseren van economische waarde en duurzame continuïteit. Het belangrijkste onderdeel hiervan is het creëren van toegevoegde waarde (marge) vanuit je producten. Dat is immers het bestaansrecht van de onderneming. Pas als er toegevoegde waarde is gerealiseerd komt bijvoorbeeld het optimaliseren van werkkapitaal in beeld.
Bedrijven die betalingstermijnen ver oprekken ten koste van bedrijven die in principe een partner van ze zouden moeten zijn, maken naar onze mening waarschijnlijk niet de juiste keuze. Het gevaar bestaat dat de focus dan te veel ligt op het realiseren van een korte termijn cashopbrengst in plaats van het nastreven van een duurzame en structurele cash flow.
Bij de klanten van De Valck staat optimalisatie van werkkapitaal regelmatig centraal. Wij helpen ze daarbij. Maar samen met onze klanten zijn wij er altijd van bewust dat een onderneming niet bestaat omdat zij haar werkkapitaal heeft geminimaliseerd maar omdat zij producten blijft verkopen met toegevoegde waarde!
Als de koffie van DE minder gaat smaken, weet u waarom……..